Mesleki Formülasyon: İnsan ve Kariyer Yolculuğu
- Ayşegül Uzgur
- 8 Tem 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 29 Tem 2024
İnsan, dünya hayatında maddenin içerisinde varoluşu ile mikrokozmos yani âlemin bir parçası olarak görünse de; mânevî hayatının içerisinde hududunu kendisinin bile çizemeyeceği bir enginliğe sahiptir. Yaratılmış varlıkların en kıymetlisi olan insan; tabiatı gereği her düzeni, sistemi ve olguyu gerek zihin dünyasında gerekse tinsel dünyasında barındırmaktadır.

İnsan ve kariyer yolculuğu, insanoğlunun değerli oluşu, kendisine bahşedilen hayatın kıymeti ve bu hayatın nasıl geçirileceği hususu göz önünde bulundurulduğunda; anahtar kavram olan ‘öz cevherin’ doğru tanınması, anlaşılması, şekillendirilmesi ve dönüştürülmesi oldukça önem arz etmektedir. Değişen ve dönüşen dünya hayatında insan bu öz cevheri, ancak kendi yaşam rolünü bularak koruyabilir ve kullanabilir. Yaşam içerisinde yaptığı seçimleri ile de kendisini geliştirebilir ve olgunlaştırabilir.
Meslek seçimleri ve kariyer edinme esas olarak insanın dünyadaki zamanını nasıl geçireceği ile ilgili seçimlerini yansıtan manevi bir yolculuktur. İnsan daima değişebilen ve gelişen ruha sahip bir canlıdır. Yaşadığı biyolojik dünyada geçirdiği evrimler dolaylı da olsa, psikolojisini etkilemekte ve tepkilerine yön ve şekil verebilmektedir. İnsan yaşamda; kendisini tanıdığı kadar etkili, kendisini anladığı kadar vâr olur. Anlam, hayatın ve varoluşun içerisindeki kıymettir. Anlam arayışı ise, insanın yaşamı boyu süregelen devinimidir. İnsanın maddeten ve manen sınırlarını, değerlerini, ilkelerini, öne sürdüğü fikirlerini, amaç ve hedefleri doğrultusunda ileriyi görebilmesini sağlayan bir yöndür.
Bu devinimin sağlıklı sürdürülmesi, sağlam bir iradeye bağlı olarak kuvvetli bir inancın da altını çizer. Kalıplaşmış ve sabit keyfiyetler ile çerçevelenmiş düşünceler, insanı sadece yaşatır. Oysaki insan için gerçek yaşam, tabularından kurtulmak istediğinde başlar ve anlamlandırdığı şeylerin etkisi ile tanıştığında değerli oluşunu keşfetme yoluna girer. Aksi takdirde, anlamdan yoksun olarak kendi dünyasının dışında kalır ve özünün idrâkından mahrum olur.
Yaşam boyunca sürekli olarak değişecek olan insan ruhunun mesleki anlamda doğru yönde şekillendiren unsur, ‘öz’dür. Öz kavramı gerek birey gerekse bireyin seçimleri üzerinde etkisi olan önemli bir öğedir. Tinsel olarak öz; insanın sahip olduğu potansiyellerinin farkındalığını artırmak için bir kuvvedir. Bireye anlamlı bir yaşam örüntüsü oluşturması adına destekçi olgulardan bir diğeri de kariyerdir. Öz; tam da bu noktada kariyer olgusu ile kişinin sahip olduğu potansiyellerin sorumluluk bilinci ile ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Özellikle sorumluluk kavramının kullanılmasından maksat; kişinin hem kendi hayatına hem de başka insanların hayatına karşı iyi olma hali yüksek bir seviyede olduğunda öz cevheri tanımada ve anlamada bir adım atmış olacağını ifade etmektir. Çünkü kariyer; kişinin ilgi, yetenek, değer gibi olgularını içeren ve yaşam boyu devam eden bir sürecidir ve bireyin içerisindeki oluşum ve değişimin incelenmesidir. Bireysel farkındalığın neticesinde sahip olunan meslek ve bu farkındalığın bir değere dönüşmesiyle süregelen kariyer yaşam örüntüsü, öz ve anlam birleşiminin rehberliğinde bireyin hayatının akıcı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Böylelikle insan kendi dünyasının dışında kalmadan kendisine mantıkî bir yalınlığa sahip huzur verici bir dünya kurar.
Comments